Cu ce carte este mai bine să plecați în străinătate

Pentru a nu vă pierde, luați o hartă a orașului. Pentru a nu plăti în exces comisionul — un card bancar adecvat. Înțelegem cum să alegem un card convenabil și profitabil pentru călătorii în străinătate. Și dacă merită să se bazeze numai pe plastic.

Cu ce carte este mai bine să plecați în străinătate

Pentru a nu intra într-o situație ciudată, este mai bine să vă gândiți cum veți plăti în autobuze, hoteluri și magazine înainte de a urca în avion. Uneori înțelegerea monedei pe care o are acest stat nu este suficientă. Merită să aflați ce sisteme de plată funcționează în această țară, dacă cardurile sunt acceptate în cafenele și benzinării, dacă există multe bancomate acolo.

  •  Studiați în avans cum stau lucrurile cu infrastructura de plată și frauda din țara selectată. Căutați pe Internet comunități vorbitoare de limbă rusă: localnicii și turiștii sunt dispuși să împărtășească sfaturi și experiențe. În cele mai populare destinații turistice — țările europene, Turcia, Thailanda și altele — un turist poate plăti cu ușurință cu un card sau poate retrage bani de la cel mai apropiat bancomat. Dar în multe țări exotice, plata cu un card sau chiar găsirea unui bancomat este o mare problemă. Uneori, băncile locale nu lucrează cu niciunul dintre cele mai mari sisteme internaționale de plăți. Apoi, poate fi mai ușor să schimbați moneda în avans și, pentru orice eventualitate, să aflați unde puteți găsi schimbătoare cu cea mai favorabilă rată.
  •  Aflați dacă există multe bancomate unde mergeți și cât de sigur este să le folosiți. Puteți utiliza Google Maps sau aplicații speciale și puteți afla dacă există bancomate în apropierea locului de reședință. Este mai bine să utilizați un bancomat la o sucursală bancară sau pe teritoriul securizat al unui hotel, centru comercial. În acest fel, există un risc mai mic ca fraudatorii să vă fure datele cardului, deoarece este mult mai dificil să instalați echipamente ilegale pe un bancomat într-un astfel de loc.
  •  Precizați Comisia. Întrebați ce taxe percepe banca dvs. pentru retragerea numerarului de la bancomatele din străinătate și pentru plata achizițiilor. Acest lucru se poate face apelând linia telefonică a băncii. Unele bănci oferă să deschidă carduri din care puteți plăti pentru achiziții la o rată favorabilă sau să retrageți numerar în străinătate fără comision. Dar este mai bine să aflați în avans dacă există restricții privind numărul sau cantitatea de operațiuni. Băncile internaționale pot avea o rețea largă de ATM-uri proprii în anumite țări, iar condițiile preferențiale se aplică în mod specific acestora.
  •  Ia niște cărți. Mai bine decât diferite bănci și, pentru orice eventualitate, diferite sisteme internaționale de plăți. Din păcate, sistemele de plată au și eșecuri temporare, iar șederea în străinătate fără acces la un cont chiar și pentru câteva ore poate fi foarte neplăcută. Specificați în avans ce sisteme de plată sunt cele mai populare în țara selectată.
  •  Avertizați banca înainte de călătorie. Când alegeți și emiteți un card, spuneți băncii când și unde mergeți. Nu uitați să numiți toate punctele de trecere, dacă există. În caz contrar, banca poate considera plățile dvs. străine suspecte și poate bloca cardul. Asigurați-vă că vă asigurați că banca are numărul dvs. de telefon unde puteți fi contactat în timpul călătoriei.
  •  Descărcați aplicații utile pe telefonul smartphone. De exemplu, convertoare valutare și carduri interactive cu bancomate și birouri bancare.

Care ar trebui să fie cardul pentru călătorii în străinătate?

  1.  O bancă de încredere. Ar fi neplăcut să afli în străinătate că banca ta a izbucnit. Da, banii din conturile bancare sunt asigurați, dar plata compensației începe la 14 zile de la revocarea licenței. Dacă doar în aceste două săptămâni vă aflați în vacanță sau într-o călătorie de afaceri, veți rămâne fără fonduri. Ratingurile de Credit vă vor ajuta să alegeți cele mai stabile bănci.
  2.  Sistem optim de plăți internaționale. Diferite sisteme de plată sunt populare în diferite țări: majoritatea bancomatelor și terminalelor de plată sunt configurate pentru acestea. Cardurile Visa și Mastercard sunt acceptate aproape peste tot, dar există excepții. Este mai bine să clarificați acest lucru înainte de călătoria în banca dvs. În orice caz, ar trebui să aduceți cu dvs. câteva cărți de diferite sisteme internaționale.
  3.  Nominal. Numele și prenumele dvs. trebuie indicate pe card. Și este de dorit ca acestea să coincidă cu ceea ce este scris în pașaport. Atunci când plătiți cu un card în străinătate, hotelurile, companiile de închiriere și magazinele pot solicita un pașaport pentru o achiziție mare. Unii angajați meticuloși verifică fiecare literă.
  4.  Cu un cip. În Europa și nu numai, majoritatea terminalelor de plată sunt configurate numai pentru carduri cu cip. Acum, băncile rusești nu fac pe alții. Dacă aveți brusc un card valid cu doar o bandă magnetică, este mai bine să comandați altul cu un cip. Cu toate acestea, situația din SUA este opusă: există dispozitive de plată care funcționează numai cu benzi magnetice și nu cu cipuri. Merită să vă întrebați banca în avans dacă vă permite să efectuați tranzacții pe banda magnetică. Nu toate băncile permit acest lucru, iar unele chiar blochează imediat cardul atunci când încearcă să utilizeze o bandă magnetică, nu un cip.
  5. Permițându-vă să plătiți online. Asigurați-vă că cardul dvs. vă permite să plătiți cu acesta online. De regulă, pentru a face acest lucru, trebuie să aibă un cod CVV sau CVC pe partea din spate. Pentru călătoriile în străinătate, aceasta este o opțiune foarte convenabilă. Puteți rezerva un hotel online, puteți rezerva și cumpăra bilete pentru un tren local, teatre și muzee, pentru a nu sta la cozi. În multe țări, Serviciile, cum ar fi taxiurile, sunt adesea mai convenabile pentru a plăti prin aplicații mobile, la care trebuie să conectați un card bancar.

Ce card este mai bun pentru călătorii: credit sau debit?

Fiecare opțiune are avantaje și dezavantaje. Dacă este posibil, este mai bine să aveți ambele tipuri de carduri și să le utilizați în scopuri diferite. De exemplu, este de obicei mai profitabil să retrageți numerar de pe un card de debit și să blocați banii ca garanție atunci când închiriați o mașină — pe un card de credit. În caz de blocare, suma nu este debitată, nu plătiți dobândă băncii pentru aceasta, iar banii dvs. pe cardul de debit rămân liberi în același timp.

Card de Credit

Pozitiv:
  •  Dacă un hotel, închiriere de mașini sau altă organizație blochează bani în cont ca garanție, atunci suma din limita de credit va fi înghețată pe card, și nu economiile personale. Banii nu sunt debitați și nu plătiți dobândă.
  •  Bonusurile programului de loialitate sunt de obicei mai mari atunci când plătiți cu cardul de credit.
  •  Puteți face o achiziție neplanificată mare în detrimentul limitei de credit-de exemplu, cumpărați o haină de blană, electronică sau un bilet la operă.
  •  Dacă fraudatorii au acces la card, nu riscați banii proprii. Acestea sunt fonduri de împrumut și este în interesul băncii să clarifice situația cât mai curând posibil și să returneze banii furați.

Minusuri:
  •  Cel mai adesea, cardurile de credit sunt deschise numai în ruble.- Există tentația de a depăși bugetul planificat pentru călătorie.
  •  Întreținerea cardului poate costa o anumită sumă anuală.
  •  Cel mai adesea există o taxă suplimentară pentru retragerea numerarului de pe un card de credit.

Card de Debit

Pozitiv:
  •  Puteți utiliza cardul dvs. de salariu și atunci nu trebuie să plătiți pentru întreținerea acestuia.
  •  Cu siguranță nu va trebui să plătiți dobânda care se scurge pe datoria cardului de credit.
  •  Cel mai adesea, băncile deschid carduri de debit în diferite valute sau vă permit să conectați mai multe conturi valutare la un card de debit existent.

Minusuri:
  •  Dacă fraudatorii reușesc să utilizeze cardul dvs. de debit, veți pierde banii proprii.
  •  Cardurile de Debit câștigă de obicei mai puține puncte, mile sau ruble pentru programele de loialitate.
  •  Dacă banii au fost blocați ca garanție, atunci va trebui să așteptați până la 30 de zile pentru a-l debloca.

În ce monedă ar trebui să fie cardul?

Dacă vă confruntați cu întrebarea Care carte este mai bine să plătiți în Europa, faceți o alegere în favoarea cardului Euro. Dacă mergeți în SUA, este mai bine să deschideți un card în dolari. În mod similar, dacă de multe ori trebuie să vizitați Japonia sau China, este logic să aveți un card în yeni sau yuani. Atunci nu veți plăti taxe suplimentare atunci când convertiți moneda. Dar există nuanțe și excepții.

Cardul bancar al țării dumneavoastră

Pozitiv:
  •  Cea mai ușoară opțiune pentru cei care au venituri în moneda națională.
  •  moneda dvs. este convertită automat în moneda locală atunci când plătiți.
  •  Nu trebuie să faceți nimic în plus-folosiți cardul pe care îl utilizați pentru a plăti în țara dvs. Desigur, dacă cardul acestui sistem este acceptat în țara în care mergeți.

Minusuri:
  •  La cumpărare, pot apărea mai multe conversii, iar comisioanele sunt percepute pentru acestea. Ca urmare, trebuie să plătiți în exces pentru fiecare achiziție de la 1 la 7-8%.

Card valutar

Pozitiv:
  •  Puteți emite un card în moneda dorită: un card euro pentru țările din zona euro, un card dolar pentru SUA, în yuani pentru China și așa mai departe.
  •  Nu există conversii inutile din moneda țării dvs. în moneda dorită: cumpărați pantofi pentru 20 USD cu un card de dolar — exact 20 USD vor fi retrași de pe card.
  •  Puteți să vă reîncărcați cardul din contul bancar al țării dvs. prin intermediul serviciilor bancare online la cursul de schimb intern al băncii sau să transferați moneda dintr-un cont la o companie de brokeraj după schimbul valutar la bursă.

Minusuri:
  •  Nu toate băncile emit carduri valutare.
  •  Întreținerea cardului poate costa o anumită sumă anuală. Poate fi gratuit, dar în anumite condiții: de exemplu, un sold ireductibil trebuie stocat pe card sau trebuie efectuate operațiuni pentru o anumită sumă pe lună.

Card multi-valută

Pozitiv:
  •  Puteți conecta diferite conturi valutare la acest card (mai întâi, desigur, trebuie să le deschideți). De obicei, băncile oferă conturi în trei valute majore — dolari, euro și moneda națională. Uneori puteți găsi alte opțiuni-în lire sterline sau, de exemplu, Franci Elvețieni. Trebuie să conectați manual un cont adecvat la card. De exemplu, înainte de a călători în zona euro — euro, înainte de a călători în America — Dolar.
  •  Nu există conversii valutare inutile.
  •  Prin intermediul serviciilor bancare online, puteți transfera bani din cont în cont, ghicind o rată favorabilă.
  •  Dacă fraudatorii fac rost de datele cardului sau de cardul în sine, riscați doar banii pe care îi aveți pe un cont activ conectat la card.

Minusuri:
  •  Există foarte puține bănci care emit carduri multicurrency.
  •  Întreținerea va costa aceeași anumită sumă anuală. Dar poate fi gratuit și în anumite condiții sau dacă conturile valutare sunt legate de un card bancar deja deschis din țara dvs.
  •  Dacă nu există suficienți bani, de exemplu, într — un cont în dolari, este posibil ca suma să fie debitată din contul principal, contul bancar al țării dvs.-atunci conversiile nu pot fi evitate. Dacă contul se va schimba automat, este mai bine să verificați cu banca în avans.

Cum se efectuează plata cu cardul în străinătate?

Sistemele de plăți au o monedă de bază în care decontează conturi la bănci. Fiecare bancă alege această monedă de bază pentru ea însăși. Cel mai adesea sunt Dolari sau euro.

Exemplu. Cumpărați un magnet Visa în Tokyo cu cardul bancar al țării dvs. Prețul produsului este indicat în Yenul japonez. Alegeți să plătiți în yeni.
  1.  Sistemul de plăți (Visa) compară moneda de cumpărare (yen) și moneda de bază (dolari). Nu s-au potrivit, ceea ce înseamnă că yenul este convertit în dolar. yen - > dolar (la rata sistemului de plăți). Pentru schimb, vi se va percepe un comision de până la 3% din suma achiziției
  2.  Apoi, sistemul de plăți (Visa) trimite informații despre suma de achiziție în dolari către banca dvs. Banca trebuie să deducă această sumă din contul dvs. Contul dvs. este în moneda țării dvs., ceea ce înseamnă că va exista o altă conversie. dolari - > moneda țării dvs. (în funcție de cursul de schimb intern al Băncii). Pentru o tranzacție transfrontalieră, banca dvs. poate percepe un comision de până la 1,5%
  3.  Suma este blocată în cont. Plata finală poate dura până la trei zile lucrătoare. Adică, atunci când cumpărați pe cardul dvs., o sumă este blocată, iar alta poate fi deja debitată — din cauza diferenței de curs valutar în aceste zile. Uneori, terminalele de plată oferă o alegere: să plătească în moneda locală, dolari sau euro sau în moneda cardului. Alegeți întotdeauna moneda locală-astfel veți evita conversiile și Comisioanele inutile.

Ce ar trebui să iau în considerare atunci când plătesc cu un card în străinătate?

  •  Comisioane
Verificați în prealabil cu banca dvs. ce taxe veți plăti atunci când plătiți pentru achiziții cu cardul bancar al țării dvs. în străinătate. Dacă călătoriți frecvent sau intenționați să cheltuiți mult, poate fi mai profitabil să deschideți un card valutar.

Ar fi util să aflăm cât de mult percepe banca pentru retragerile de numerar la bancomatele din alte țări.

  •  Moneda de plată
Uneori, un terminal de plată în străinătate oferă o alegere — în ce monedă să plătească. Este întotdeauna mai bine să alegeți moneda locală. Conversia instantanee în moneda țării dvs. doar la prima vedere pare o idee bună. De fapt, aceasta înseamnă doar taxe suplimentare.

  • Termene limită
Banii nu sunt debitați imediat de pe card. La început, acestea sunt blocate pe card — și numai după o zi sau două (uneori după o săptămână) sunt debitate. Banii au fost debitați sau au fost blocați până acum, puteți înțelege din extrasul de cont — de exemplu, prin contul personal de pe site-ul băncii.

Acest lucru este deosebit de important dacă ratele de schimb fluctuează foarte mult și plătiți cu un card de ruble. Suma din moneda țării dvs. se poate modifica semnificativ în câteva zile.

Dacă aveți un card cu mai multe valute, nu vă grăbiți să conectați contul bancar al țării dvs. la acesta imediat după întoarcere. Așteptați până când toate sumele blocate sunt debitate, altfel va trebui să plătiți taxe de conversie. Starea plății poate fi verificată prin contul personal din Banca online.

Merită să retrageți numerar de pe un card în străinătate?

Acest lucru vă va costa cel mai probabil un ban destul. Vi se va percepe un comision de către banca locală care deține bancomatul și Banca țării dvs. — pentru încasarea bancomatului altcuiva. Dacă cardul este o bancă din țara dvs., va exista și un comision pentru conversia valutară. În total, aceste comisioane vor mânca de la 1,5 la 10% din suma de bani emisă.
ATM–urile din străinătate percep un comision de 1,5 - 3%, dar nu mai puțin de o sumă fixă-de obicei 3-5 dolari pentru fiecare operațiune. Poate exista o limită pentru retrageri-de exemplu, 100 USD. Unele bancomate vor percepe un comision chiar și pentru vizualizarea soldului contului.

Și totuși merită să vă aprovizionați cu o sumă de bani străini înapoi acasă. Acestea vă vor fi utile în caz de urgență: magazinele mici, cafenelele și taxiurile pot accepta doar numerar sau se poate întâmpla ceva cu cardul. La domiciliu, puteți evalua în siguranță totul și puteți alege o metodă de schimb cu pierderi minime.

Dacă tot trebuie să retrageți facturile în străinătate, nu fiți mici. Încasarea unor sume mici, aproximativ 20-50 de euro sau Dolari, este monstruos neprofitabilă — comisionul va fi de până la 25%. Dacă ATM-ul permite, retrageți imediat întreaga sumă de care veți avea nevoie pe durata călătoriei.

Nu uitați de regulile de securitate atunci când utilizați un bancomat în străinătate.