Broker: cum să-l alegi și cum să lucrezi cu el

Cine este un broker și ce face el?

Dacă decideți să tranzacționați la bursă, aveți două moduri. Primul este să ai încredere în manager. Această metodă este potrivită pentru cei care nu au timp sau dorința de a investi singuri. A doua opțiune este să faci totul singur: să dezvolți o strategie pentru a investi bani și să-ți asumi responsabilitatea pentru tranzacții.

Cu toate acestea, doar venirea la bursă și tranzacționarea pe cont propriu nu va funcționa. Veți avea nevoie de un broker intermediar între investitor și emitent, adică între dvs. și compania ale cărei valori mobiliare intenționați să le cumpărați. Un broker este o companie care are o licență pentru a lucra pe piața bursieră și care are dreptul să efectueze tranzacții cu valori mobiliare pentru un investitor.

Cum să interacționați cu brokerul?

  1.  Încheie un acord cu un broker. Studiați termenii contractului de servicii de brokeraj. De regulă, brokerii publică un contract standard cu tarife pe site-ul lor web. Dacă prețurile și alte condiții vi se potrivesc, puteți semna un contract la biroul brokerului sau puteți trimite documente notariale prin poștă. Băncile mari cu licență de brokeraj oferă adesea să încheie un contract de la distanță-printr-un site web sau o aplicație mobilă.
  2.  Deschideți un cont cu un broker și puneți bani pe el. După aceea, brokerul va putea cumpăra valori mobiliare pentru dvs. Dacă intenționați să investiți pe piața bursieră mai mult de trei ani, este mai profitabil să deschideți un cont individual de investiții (IC), care vă va permite să economisiți impozite.
  3.  Deschideți un cont pentru valori mobiliare. Titlurile pe care le cumpărați trebuie să fie contabilizate undeva. Pentru a face acest lucru, trebuie să deschideți un cont de depozit în depozitar (un cont pentru contabilitatea valorilor mobiliare). Depozitarul poate fi o companie separată care nu are legătură cu brokerul dvs. Dar de multe ori, pe lângă licența de brokeraj, brokerul are și o licență de depozitare și combină aceste două funcții.
  4.  Acum sunteți gata să tranzacționați la bursă — puteți da instrucțiuni brokerului să cumpere și să vândă valori mobiliare. Acest lucru se poate face prin telefon, online — folosind un program special — un terminal de tranzacționare sau prin aplicația mobilă a brokerului.
  5.  Brokerul efectuează operațiuni pe piața bursieră în numele dvs. În plus față de banii pentru achiziționarea de valori mobiliare, un comision este dedus din contul de brokeraj — o taxă pentru faptul că brokerul vă ajută să efectuați aceste operațiuni.
  6.  Cu ajutorul unui broker, puteți retrage bani în contul dvs. bancar. De asemenea, pot percepe un comision pentru acest lucru. Brokerul va calcula și reține impozitul pe venitul dvs.

Înainte de a accepta o comandă pentru o operațiune, brokerul este obligat să vă avertizeze despre costurile tranzacției — de exemplu, despre Comisioanele la bursă și la brokerul însuși.

Intermediarul ar trebui, de asemenea, să vă informeze despre prețurile curente ale ofertei și cererii pentru instrumentele financiare selectate. Unele valori mobiliare se pot dovedi a fi nelichide — adică va fi dificil să găsești un cumpărător pentru ele.

Brokerul alege modul de a vă oferi date privind cheltuielile suplimentare. Ar putea fi doar un link către pagina site-ului său. Asigurați-vă în prealabil că informațiile sunt clare și veți putea să le înțelegeți rapid.

Dacă brokerul nu raportează toate nuanțele și suferiți pierderi din această cauză, veți avea dreptul să solicitați despăgubiri pentru pierderi, inclusiv prin intermediul instanței.

Există situații în care este important să faceți tranzacții foarte repede. Apoi, puteți refuza să primiți avertismente cu privire la cheltuieli suplimentare, astfel încât brokerul să vă execute imediat comenzile. Dar, în acest caz, nu va fi posibil să se solicite intermediarului din cauza pierderilor care vor fi asociate cu lipsa de informații.

Cum de a alege un broker?

Este important să rețineți că banii din contul dvs. de brokeraj nu intră în sistemul de asigurare a depozitelor, spre deosebire de depozitele bancare. Prin urmare, sarcina dvs. este să găsiți cel mai fiabil broker.

Ce să studiezi și ce să verifici atunci când alegi un broker:


  • Licență
În primul rând, verificați în director dacă brokerul are o licență a unui participant profesionist pe piața valorilor mobiliare. Dacă nu, sunt ilegali.

Asigurați-vă că numele companiei din registru se potrivește exact cu cel pe care brokerul îl specifică în contract. Se poate dovedi că brokerul vă oferă să semnați un contract cu o companie străină" parteneră", care are aproape același nume. Acceptarea unei astfel de oferte este foarte riscantă. Dacă semnați un contract cu un broker străin și acesta vă încalcă drepturile, va trebui să vă apărați interesele în țara în care este înregistrat.

  • Indicatori financiari
Studiați lista celor mai mari brokeri. Volumele mari de tranzacționare nu vă garantează liniștea sufletească completă, dar înseamnă că compania are mulți clienți și au încredere în ea cu capital semnificativ.

  • Reputație
Studiați site-ul brokerului, citiți recenziile clienților pe Internet. Acordați atenție istoriei companiei-dacă numele său a fost asociat cu scandaluri financiare. Căutați știri financiare-dintr-o dată veți auzi ceva interesant despre potențialul dvs. broker.

  • Riscuri
Înainte de a semna un contract cu un broker, citiți anunțul de risc. Acest document descrie în detaliu de ce puteți pierde bani prin tranzacționarea pe piața valorilor mobiliare.

  • Condiții
Studiați cu atenție termenii serviciului de brokeraj. Acordați atenție detaliilor: comisioane, condiții de transfer de bani, dobânzi la împrumuturi — dacă intenționați să cumpărați valori mobiliare în detrimentul unui broker. Aflați dacă brokerul vă poate folosi banii și valorile mobiliare în scopuri proprii. Aflați cât de mult vor crește comisioanele dacă îi interziceți să facă acest lucru.

Ce altceva ar trebui să acorde atenție atunci când aleg un broker?

  • Software-ul
Dacă intenționați să tranzacționați pe Internet, întrebați brokerul ce aveți nevoie pentru acest lucru. Este posibil să efectuați tranzacții prin intermediul site — ului web fără a instala software suplimentar sau va trebui să descărcați un program special pe computer-un terminal de tranzacționare. Studiați cerințele sistemului, aflați dacă există posibilitatea tehnică de a instala un terminal de tranzacționare pe computer.

Dacă aveți de gând să tranzacționați prin intermediul unui smartphone sau tabletă, consultați brokerul dacă acest lucru este posibil. Verificați dacă această aplicație mobilă este potrivită pentru gadgeturile dvs. și dacă este plătită.

  • Comenzi vocale
Aceasta este tranzacționarea prin telefon. Dacă nu aveți internet, puteți apela și instrui broker pentru a face o afacere. Evaluați în avans dacă aveți nevoie de această oportunitate. O taxă suplimentară poate fi percepută pentru aceasta și nu toți brokerii o au.

  • Formare
Dacă decideți să tranzacționați pe cont propriu, va trebui să învățați. Unii brokeri oferă Instruire gratuită: seminarii web, videoclipuri de instruire, instrucțiuni pas cu pas. De obicei, aveți acces la ele dacă deveniți client și deschideți un cont de brokeraj. Există cursuri plătite, sprijinul unui mentor cu experiență, sfaturi financiare — explorați toate oportunitățile pe care le oferă potențialul dvs. broker.

Este bine dacă programul de tranzacționare al brokerului are un mod demo. Vă înregistrați pe site-ul brokerului și primiți prin poștă link-uri pentru a descărca programul de tranzacționare și cheile (fișiere de protecție digitală) pentru instalare. Instalați programul și încercați-vă ca investitor fără a deschide un cont. Nu veți tranzacționa pe bani reali, ci într-un mod de testare, pentru a înțelege fără riscuri inutile cum funcționează tranzacționarea bursieră.

  • Comisia
Toți brokerii percep un comision pentru servicii. Aceasta poate fi o comisie pentru fiecare tranzacție sau o taxă lunară de abonament. Mulți brokeri au o sumă minimă de remunerație pe zi sau pe lună . Schimbul își ia, de asemenea, propriul procent pentru efectuarea tranzacțiilor — specificați dacă este inclus în comisionul declarat de broker sau va trebui să plătiți.

La începutul carierei unui investitor, până când nu cunoașteți volumul și numărul de tranzacții, este dificil să determinați toate nevoile și să alegeți tariful optim. Nu căutați un broker cu cele mai mici comisioane, este mai bine să vă concentrați asupra unui intermediar fiabil, iar tariful poate fi modificat dacă nu se potrivește.

Contractul cu brokerul nu este, de asemenea, un contract pe viață, puteți schimba întotdeauna brokerul dacă nu vă convine.

Ce ar trebui să fac dacă brokerul și-a pierdut licența?

Anularea licenței poate fi urmată de falimentul brokerului. Și în acest caz, există riscul să nu vă puteți recupera complet banii și valorile mobiliare.

Cum să acționați pentru a crește șansele de păstrare a activelor, citiți în textul " licența brokerului meu a fost revocată. Ce să fac?».

Cum de a reduce riscul atunci când lucrați cu un broker?


Protejați-vă banii

De regulă, un broker vă poate folosi banii în avantajul lor. Dacă brokerul este o bancă, atunci are dreptul să facă acest lucru prin lege. Dacă brokerul nu este o bancă, atunci cel mai adesea include o clauză în contract care îi permite să vă transfere banii în contul său.

Atâta timp cât brokerul se descurcă bine, nu este nimic periculos în acest sens. Îți împrumută banii altor clienți pentru o perioadă scurtă de timp, primește dobândă pentru asta — și datorită acestui fapt poate reduce taxa pentru serviciile sale pentru tine.

Dar dacă brokerul intră în faliment, atunci puteți pierde o parte din bani — Legea privind piața valorilor mobiliare nu garantează returnarea fondurilor retrase din contul clientului în contul brokerului.

Prin urmare, recomandarea principală nu este de a păstra banii într-un cont de brokeraj mult timp.

Investiți-le în valori mobiliare sau retrageți-le în contul dvs. bancar. În primul rând, dobânda se poate acumula în contul bancar. Și în al doilea rând, banii din conturile și depozitele persoanelor fizice și antreprenorilor individuali sunt asigurați de stat. În caz de probleme cu banca, obțineți automat dreptul de a plăti despăgubiri de asigurare.

O altă modalitate fiabilă de a proteja banii este deschiderea unui cont separat (numit și segregat). Și, în același timp, scrieți în contract că interziceți brokerului să vă folosească banii. Dacă licența brokerului este revocată, veți putea retrage toți banii din contul personal fără cea mai mică întârziere.

Dar taxele pentru deservirea unui cont separat sunt mult mai mari decât pentru menținerea unui cont comun. Ele pot fi atât de mari încât venitul dvs. din operațiuni riscante pe piața bursieră poate fi mai mic decât dobânda pentru depozitele bancare practic fără risc.

Protejați valorile mobiliare

Brokerul vă poate folosi valorile mobiliare dacă îi permiteți acest lucru. O astfel de clauză este adesea prescrisă în contractul de servicii de brokeraj. În același timp, brokerul este obligat să returneze valorile mobiliare la prima dvs. cerere. Și dacă doriți să le vindeți, atunci el trebuie să execute imediat această comandă și să transfere veniturile din vânzare în contul dvs.

Dar chiar și în astfel de condiții, sunteți în pericol. Dacă brokerul a împrumutat valorile mobiliare și a dat faliment, există o mare probabilitate ca acesta să nu le poată returna.

De asemenea, merită luat în considerare faptul că dividendele pot fi plătite pe acțiuni, iar veniturile din cupoane pot fi plătite pe obligațiuni. Iar atunci când companiile emitente întocmesc o listă a beneficiarilor acestor plăți, este important cine va fi titularul valorilor mobiliare în acel moment. Dacă brokerul are documentele în acest moment, atunci brokerul va fi inclus în listă, nu tu. De regulă, în baza contractului, brokerul este obligat să vă transfere dividendele sau veniturile cuponului. Dar există riscul ca el să nu o facă.

Dacă nu sunteți pregătit pentru aceste riscuri, nu puteți da brokerului dreptul de a utiliza valorile mobiliare. Dar, cel mai probabil, acest lucru va crește costul serviciilor de brokeraj.

Și chiar dacă nu acordați brokerului permisiunea de a utiliza valorile mobiliare, acesta va avea în continuare acces la valorile mobiliare care se află în depozitul contului dvs. de tranzacționare.

Titlurile de valoare sunt creditate în contul de tranzacționare al depozitului atunci când le cumpărați la bursă și sunt debitate din acesta atunci când vindeți. Faceți aceste tranzacții printr-un broker. Prin urmare, brokerul are întotdeauna dreptul de a trimite instrucțiuni depozitarului privind creditarea și debitarea valorilor mobiliare care sunt listate în contul dvs. de tranzacționare al depozitului.

Valori mobiliare pe care nu intenționați să le vindeți încă, puteți păstra într-un cont de depozit obișnuit care nu este destinat tranzacționării la bursă. În același timp, aveți dreptul să nu acordați brokerului permisiunea de a dispune de valori mobiliare în acest cont.

Dacă doriți să vindeți valori mobiliare dintr-un cont de depozit obișnuit la bursă, atunci, de regulă, va trebui să dați două instrucțiuni simultan: transferați valori mobiliare dintr-un cont obișnuit într-un cont de tranzacționare și vindeți. Și dacă decideți să cumpărați hârtii și să le păstrați pentru o vreme, puteți da simultan două instrucțiuni - să cumpărați și să transferați aceste hârtii într-un cont de depozit obișnuit. Dacă nu intenționați să tranzacționați activ pe piața bursieră, dar doriți să investiți în acțiuni și să le țineți cel puțin câțiva ani, atunci puteți utiliza o altă opțiune. Puteți deschide un cont personal în registrul acționarilor menținut de compania de înregistrare. Și transferați valorile mobiliare în acest cont. Brokerul nu are acces la contul dvs. personal fără permisiunea dvs.

Dar, cel mai probabil, va trebui să plătiți o taxă suplimentară depozitarului pentru transferul valorilor mobiliare într-un cont personal, precum și registratorului pentru deschiderea și deservirea unui astfel de cont. Specificați costul acestor servicii în avans și decideți dacă sunteți gata pentru aceste cheltuieli. Rețineți că registratorul poate avea și licența revocată. Și registratorii nu participă, de asemenea, la sistemul de asigurare a depozitelor de stat.

Monitorizați starea conturilor

Investițiile nu trebuie lăsate nesupravegheate. Urmați știrile financiare, solicitați periodic declarații despre starea conturilor dvs. de brokeraj și a conturilor de depozit.